UNIKT VERK till självkostnadspris

Varje år erbjuder Konstföreningen dig som medlem unika konstverk i olika tekniker. I år är det konstnären Frida Mälarborn Hoshino som gjort ett fat till Apotekets konstförening. Du som är medlem i föreningen får som vanligt köpa verket till reducerat pris.

Om konstnären och verket

I år är det keramikern Frida Mälarborn Hoshino som specialdesignat unika stengodsfat för Apotekets konstförening. Fatet är gjort i den japanska tekniken nerikomi. Mönstret går aldrig att återskapa i exakt avbildning och därmed blir varje fat blir ett unikt verk. Fatet i vitt och grönt finns endast att köpa för föreningens medlemmar.

Hej!

Jag heter Frida och är keramiker. Jag bor och arbetar i Majorna, Göteborg. Jag är utbildad vid Konsthögskolan i Bergen och Högskolan för Design och Konsthantverk, Göteborgs Universitet.

Mitt arbete präglas av en kärlek för den asiatiska strama estetiken, spänning och möten skapat av kontraster. Jag hämtar inspiration från måleri, asiatiska landskap och tekniker. Men framför allt leran och dess förmåga att formas, efterlikna, tänjas slutar aldrig att fascinera mig och jag upptäcker ständigt nya vägar att utforska detta material.

Jag arbetar i en teknik som kallas nerikomi – en japansk teknik som går ut på att leran färgas in och genom olika tillvägagångssätt som att knåda, skära och kavla skapar mönster i lerans skärv. Ett mönster som skapats i denna teknik går aldrig att återskapa i exakt avbildning. Därmed blir varje fat blir ett unikt verk. Likt en framkallning av foton slipar jag varje fat efter bränning, då uppstår ett skarpare och tydligare mönster. Det är ett tidskrävande och omfattande arbete men ger också, enligt mig, ett fantastiskt resultat.

Faten är tillverkade i en vit stengodslera och är brända till ca 1 300 grader. Det ger ett tåligt gods som med fördel kan diskas i maskin. De gröna tonerna i faten är infärgade keramiska pigment. Fatet är specialdesignat för Apotekets konstförening och finns inte att köpa någon annanstans.

Jag vill att mina fat ska användas och ge guldkant på vardagen.

/Frida Mälarborn Hoshino

Verk: Fat i nerikomiteknik
År: 2024
Teknik: Stengodslera (tål maskindisk)
Storlek: ca 23 x 16 cm
Upplaga:70 unika fat, äkthetsintyg med signatur medföljer
Pris medlemmar: 1 300 kr

 

Att köpa konstverk

Om du vill köpa verket betalar du in beloppet till plusgiro 9 85 23-4 eller via Swish till 123 383 57 09. Ange verket, ditt namn, postadress, tel.nr och e-postadress. Skicka oss gärna ett mejl med samma information samtidigt som du betalar verket.

Vi skickar verket med posten när vi har erhållit betalning. Du som har möjlighet att besöka kontoret på Dalvägen 12 kan i stället hämta beställningen i receptionen efter överenskommelse.